Kako vezati maramu?

Marama je uvijek predstavljala elegantan modni detalj, koji može upotpuniti svaku vašu modnu kombinaciju. Svilena marama je simbol elegancije i prefinjenog stila.U videu koji smo pripremili za vas možete naći inspiraciju kako da na jednostavan, elegantan i atraktivan način nosite marame i ešarpe Maksimovski & co.

Tradicija proizvodnje svile u Crnoj Gori

Da se Boka sve do Prvog svjetskog rata mogla zvati “Zalivom svile” nije toliko poznato.1834. u Boki je radilo 13 predionica svile! Samo u predionici braće Sbutega u Prčanju bilo jezaposleno 50 ljudi.Od svile koja se od sredine 19. vijeka proizvodila u Boki izrađivana je uglavnom svečana odjeća,u ponudi je bilo čak šesnaest vrsta svilenih tkanina: amoere, bavela, camelot, ganco, damast, dopio, velo…Od njih su izrađivane košulje, kotule (suknje), kamižole (kratke jakne)…

Tokom cijelog 19. vijeka Boka je bila jedan od poznatijih svilarskih krajeva. Iz ovog dijela carevine svila se izvozila u gotovo sve djelove tadašnje Evrope, istina u malim količinama. To govori da je proizvodnju svile, odnosno čaura svilene bube Austrija zatekla u Boki. U prilog tome govori i podatak da je u knjigu Uprave grada Kotora, 17. oktobra 1333. godine zabilježeno ime kotorske sviloprelje Dobroslave.

Može se pretpostaviti da se svilena buba već tada gajila i u okolini Kotora.Prčanj je gotovo 60 godina bio svilarski centar, a po zatvaranju fabrika u tom mjestu, otvoreno je desetak manjih u Kotoru i Herceg Novom. Početkom Prvog svjetskog rata otkrivaju se sintetičke niti koje, zbog jeftine proizvodnje, ugrožavaju svilarstvo koje polako nestaje i pored napora ondašnjih državnih organa da se nastavi. Još se poneko bavio uzgojem sve do pedesetih godina 20. vijeka kada bokeško svilarstvo odlazi u prošlost.

Priča o prvoj oslikanoj marami

Ovo je emotivna priča o prvoj oslikanoj marami Maksimovski & co. i dami Neli Rašović koja je njena vlasnica, a koju smo poslije više od tri godine kontaktirali da joj uručimo mali znak pažnje i čujemo utiske o tome da li maramu i dalje ima, da li je nosi i da li je bila zadovoljna našom saradnjom.

Šta dame kažu?

Na našoj instagram stranici nedavno smo pitali dame šta za njih predstavlja marama. One su nam na jedinstven, iskren, ženstven i maštovit način odgovorile. U videu pogledajte najzanimljivije odgovore.

Maksimovski & co.

Oktobar je mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Ovo je njačešće maligno oboljenje kod žena u svijetu. Preventivni pregled može spriječiti razvoj ove opasne bolesti i spasiti vam život.

Maksimovski & co. svakog oktobra objavljuje video klip na društvenim mrežama kako bi uticao na podizanje svijesti kod žena u borbi sa ovom opakom bolešću.

Nagrada

Na konferenciji „Moć žene“ koju je Udruženje preduzetnica Crne Gore organizovalo u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava Crne Gore i Glavnim gradom Podgorica, 18. i 19. maja 2018. godine u hotelu Ramada, Aleksandri Maksimovskoj, vlasnici Maksimovski & co. d.o.o. dodijeljena je nagrada ,,Za doprinos razvoju ženskog preduzetništva u oblasti pokretanja sopstvenog biznisa“.

Kontaktirajte nas